joi, 28 aprilie 2011

De ce m-am născut eu în Moldova?

Câteodată aproape că le dau dreptate ăstora care râd de moldoveni. Serios! Câteodată mi se pare că dintre toţi românii, moldovenii sunt cei mai lipsiţi de virtuţi: toată lumea ştie că vorbim mult, tare şi repede(ca să nu mai zic prost şi fără rost, de multe ori), dialectul nostru este singurul detectabil de la o milă jumate distanţă şi este singurul despre care se fac bancuri, şi suntem cei mai chicioşi, mai neserioşi şi mai nepunctuali dintre toţi românii.

Ca drept dovadă o să va dau exemplu ce se întamplă în oraşul meu de două ori pe an: Festivalul de 1-2 mai şi Festivalul verii. Acestea sunt perioadele din an când prefer să mă duc să stau la stână, decât să mă plimb prin oraş. De ce? Pentru că mi s-a luat de atât de multă incultură pe metrul pătrat. În aceste perioade cloncăie parcul municipal de pigmentaţi, cocalari şi piţipoance care îşi etalează "talentele", de tarabe improvizate unde se vând în cele mai insalubre condiţii mititei şi frigărui şi multă bere şi seminţe ca să poată tot românul să practice sportul naţional. Pe langă asta, acestea sunt cele trei zile în care facem pace cu fraţii noştrii unguri care vin să ne aducă direct din ţinutul secuiesc kurtoş kolacs!(lasă,lasă!că vă prindem noi după aia şi vă dăm noi autonomie şi independenţă).

Şi se lasă seara! ehh! Ce facem seara? Seara ne dăm în ciocănele şi maşinele şi dracu să le ia! că fierătaniile astea sunt mai vechi ca piramidele, încât odată şi odată tot o să fie vreounul catapultat şi poate se liniştesc cu drăciile astea! Iar după cea am dat afară toţi micii de la atâta zbenguială, mergem să ascultăm "talentele locale" care sunt, în cel mai bun caz, anti-talente ce ne umplu de admiraţie şi ne pun o lacrimă în colţul ochilor în timp ce fac play- back fâţâindu-se pe scenă, vreme de câteva zeci de minute, în aplauzele tuturor alcoolicilor prezenţi. Noi, acei ceilalţi despre care vorbeam la într-o postarea anterioară, ce facem? Stăm în case ca să ne ferim de viruşii inculturii sau ne adunam undeva la o cafea, în carantină!

E mereu la fel! De ce? Păi cum de ce? Pentru că omul dacă asta vrea să vadă, asta îi dai. Şi uite unde se duc banii pe care noi îi pompăm la bugetul local, BANII NOŞTRII! Bani buni, care ar fi mai mult decât suficienţi să se organizeze ceva de calitate, ceva care promovează cultura,ceva care promovează adevăratele talente( perntru că în Oneşti încă mai avem talente), ceva care este în concordanţă şi cu ceea ce îşi doresc tinerii oneşteni, ceva care să merite banii! Dar nu! E mai bine aşa! Aaa şi era să uit de ce rămâne în urma fiecărei " manifestare de cultură": un morman imens de gunoaie împrăşstiate în tot parcul şi în zonele adiacente acestuia, gunoaie pe care angajaţii de la salubritate petrec câteva zile tot adunându-le. Poftim cultură! Poftim educaţie!
Enjoy the shit, people! you created it!

PS(1): Nu intenţionez să jignesc pe nimeni, înafară e cei care se simt, şi menţionez că acestea sunt păreri strict personale şi părerea mea despre moldoveni nu este valabilă doar în acest caz(acesta a fost doar un exemplu din categoria "tipic moldovenesc")
PS(2): O să revin cu un post în care o să vă povestesc puţin despre cum se organizează festivalurile de acest gen prin alte părţi şi care sunt rezultatele acestor bune organizări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu